Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı İsrafil BAYRAK, Tolu Sözleşme sürecini değerlendirdi.
İlimizde yaşanan sel felaketi nedeniyle ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır temennisiyle bütün Artvin Halkı’na geçmiş olsun dileklerini bildiren İsrafil BAYRAK, toplu sözleşme süreci ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Bilindiği üzere 22 Ağustos 2015 tarihinde 4,5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 2016 – 2017 yılları Toplu Sözleşmesi üzerinde Hükümet ile sözde yetkili Konfederasyon mutabakata varmıştır.
2015 toplu sözleşme görüşmelerinde memurlar hangi kazanımları elde etti? Masada bırakılan kazanımlar neler oldu? 4Bli’ye kadro alınabildi mi? Gerçekte kazanan memur mudur? Memur-Sen toplu sözleşme masasına damga vurdu mu?
Sözde yetkili sendika, hükumetin % 4+4 teklifinden sonra, yine önceden yazılmış, bilindik senaryosunu oynamaya başladı. Yetkili konfederasyon başkanı Ali YALÇIN ilginç tavırlar içinde, “Hükümet kanadından gelen bu teklifi geliştirmeye açık bir teklif olarak görüyoruz. Hükumetin bu teklifini cumanın feyzinden de hareket ederek masaya tekrar getirmesini bekliyoruz.” diyerek- masayı bırakıp gitmişti. Ardından bakan da madem öyle ben de gidiyorum, minvalinden ifadelerle masadan ayrılmıştı. Bunca memurun hakkını savunmak varken neden masa terkedildi, kamuoyunca anlaşılamamıştır.
Öte yandan Türkiye Kamu-Sen ve KESK’ in talepleri ise dinlenmedi. İtirazlara kulak vermeyen Bakan Faruk ÇELİK, bu iki sendikaya üye olmuş 681.932 memurunu yok saymıştı. Memur-Sen, masada memurun haklarını savunmak için kalan Türkiye Kamu-Sen ve KESK başkanlarına “Masada çakılı kaldılar!” gibi yakışıksız ifadeler kullanarak kibirli tutumlarında zirve yapmıştı.
Oysa imzalanan mutabakatın perde arkası hiç de öyle görünmüyor. Taze başkanın Cumanın bereketinden ve feyzinden faydalanma talebi, karşılık bulmamış olacak ki 1’er puanlık artıştan öteye gidemedi. Peki, memurların bu feyz muhabbetinde günahı neydi? Takdir kamuoyunundur.
Yetkili konfederasyon verilen zamdan sonra zafer nidalarıyla kutlama faslına geçmiştir. Hâlbuki Memur-Sen, masaya toplamda % 33 zam talebiyle gelip % 5 aldı. Bu nasıl bir zaferdir anlamak mümkün değildir. Neyin zaferini kutluyorsun diye adama sormazlar mı?
3600 ek gösterge talebi masaya geldi mi?
4/C li’ye, 4/B li’ye kadro talebi, Cuma’dan feyz almanızı sağlayacak vekil imama kadro talebi masaya geldi mi?
2014 ve 2015 yıllarının kaybı ek zam talebi olarak masaya geldi mi?
Adil olmayan yönetici atama yönetmeliğinin iptali, aday öğretmenlere mülakat iptali talebi masaya geldi mi?
Gelir Vergisi oranlarının yeniden düzenlenmesi ve yüksek vergi dilimleri sebebiyle yaşanan kayıpların önlenmesi talebi masaya geldi mi?
Ve sair özlük haklarının verilmesi talebi masaya geldi mi?
İmzaladığınız mutabakatta zafer olarak;
Bakanlık müsteşarının maaşına 899,31, memurun maaşına 204 TL maaş artışı mı zafer olan?
Toplu sözleşme görüşmelerinin başladığı 3 Ağustos tarihinde, en düşük dereceli bir memur 2212 lira olan aylık geliriyle 795 dolar alabiliyorken, o tarihte Merkez Bankası’nın resmi efektif dolar kuru 2,7828 TL düzeyindeydi. Sözleşmenin imzalanıp masadan kalkıldığı gün, yani 22 Ağustos cumartesi günü dolar kuru 2,9253’e çıkmıştı. Memurun maaşıyla alabileceği dolar tutarı 756 dolara geriledi. En düşük dereceli memur maaşındaki erimenin dolar karşılığı 39, TL karşılığı 114 lirayı bulması mı zafer olan?
Oysa varılan mutabakata göre memurlara 2016 yılında % 6+5, 2017 yılında % 3+4 artış yapılacak. 2016 için memur ve memur emeklilerine toplamda % 11 artış sağladıklarını ve bunun tarihi bir başarı olduğunu söyleyen Memur-Sen, 4,5 milyon memur ve memur emeklisini kandırmaktadır.
Kamuoyunun bildiği üzere yıllık kazancı 12 bin TL’ye kadar olanlardan % 15 oranında Gelir Vergisi alınmaktadır. Yıllık kazancı 12 bin TL’nin üzerine çıkanlardan ise % 20 oranında gelir vergisi alınmaktadır. 2015 yılında memurlarımızın bir bölümü 4. (Nisan) aydan, bir bölümü ise 6. (Haziran) aydan itibaren % 20’lik vergi dilimi kapsamına girmeleri nedeniyle aylık % 5 vergi kaybına uğradı. 2016 yılı için imzalanan mutabakata göre memurlarımızın tamamı % 15 vergi diliminden, % 20’lik vergi dilimine girecek ve toplamda % 11 olarak gösterilen zam, memurlara ve memur emeklilerine sadece % 6 olarak yansıyacaktır. Ayrıca Hükümetin vergide yeniden değerlendirme oranları % 10,1 artırması nedeniyle memurlarımız iki defa vergiye çarpılmış olacaklardır.
2014 ve 2015 yıllarında memurların ekonomik ve sosyal haklar bakımından birçok mağduriyetine sebep olan Memur-Sen, memurları 2016 ve 2017 yılında da imzaladığı toplu sözleşme ile bir kez daha mağdur etmiştir.
Memurlara tarihi başarı diye yutturulmaya çalışan 2016 yılı için toplamda % 11 zammın büyük bir yalan olduğunu, vergi dilimleri sebebiyle memurların ellerine geçecek olan asıl zammın % 6 olduğunu bir kere daha hatırlatırız. 2017 yılı için yapılan % 3+4 artışında en az yarısı Gelir Vergisi dilimlerinde yapılan artışlarla geri alınacaktır. Toplu sözleşme masasında geçmiş yılların kayıpları telafi edilmemiştir. Gelir vergisi dilimlerinde artışlar hesaba katılmamıştır. Enflasyon kadar zam aslında “sıfır” zamdır. Refah payı da eklenmemiştir. Bu sebeplerle, yapılan toplu sözleşme büyük bir FİYASKO, koca bir ALDATMACADIR.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İsrafil BAYRAK
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı