Şube Sekreterimiz İsrafil BAYRAK’a Hopa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mazeretsiz olarak göreve gelmemekten dolayı keyfi olarak verildiğine inandığımız aylıktan kesme cezasına TÜRK yargısı gereken cevabı verdi.
4688 yasa ortada, bu yasanın 18.maddesi de açık.. Hem de ilköğretim öğrencilerinin anlayacağı bir açıklıkla yazılmış. Yasa diyor ki, “Sendika şube yönetim kurulu üyeleri seçildikleri tarihten itibaren durumlarını en geç otuz gün içinde kurumlarına yazılı olarak bildirirler. …Görevleri süresince izne ayrılmayan yönetim kurulu üyeleri haftada bir gün kurumlarından izinli sayılırlar. Adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere er geç varır.
Ayrıca konuyla ilgili olarak sendikamız genel merkezi tarafından yapılan açıklama: Türk Eğitim-Sen Artvin Şubesi Yönetim Kurulunda şube sekreteri olarak görev yapmakta olan İsrafil Bayrak sendika şubesinin yönetim kuruluna seçilmesinin ardından Şube; Artvin Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yasal hakları olan haftada 1 gün sendikal faaliyette bulunmak için idari izinli sayılmak adına 2010 yılının Aralık ayında başvuruda bulunmuştur. Ancak aradan geçen aylara rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bir türlü cevap verilmemiştir.
Müvekkil sendika üyesi de sendikal faaliyette bulunacağını bildirmek suretiyle Perşembe günleri okula gelemeyeceğini okul yönetimine bildirmiştir. Ancak bu bildirim yeterli görülmeyerek hakkında soruşturma açılmış ve ardından 1/30 oranında atlıktan kesme cezası ile tecziye edilmiştir. Söz konusu ceza işleminin iptali için açılan idari dava neticesinde, Rize İdare Mahkemesi iptal kararı vererek ceza işleminin hukuka uygun olmadığını belirtmiştir. İlgili kararda; sendika yönetim kurulu üyelerinin haftada bir gün görev yaptıkları kurumdan izinli sayılmaları yönündeki 4688 sayılı Kanun hükmünden, izinli sayılmaları konusunda herhangi bir kişi, makam ya da mercii onayının gerekmediği anlaşılmaktadır, denilmiştir.
Bu anlamda sendika yönetim kurulu üyesi olduğu açık olan birinin sendikal faaliyet amacıyla göreve gelmemesinin özürsüz olarak göreve gelmemek fiili kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulanmıştır.