LGS Sonuçları Hüsran…

LGS Sonuçları Hüsran…

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı İsrafil BAYRAK, LGS sonuçlarını değerlendirdi.

Eğitim kamuoyunun malumu üzere önceki gün LGS sonuçları açıklandı. Ortaya çıkan sonuçlar sendika olarak bizi çok da şaşırtmamıştır. Zira sonuçların bu yönde olacağını zaman öncesinden yetkililere bildirmemize rağmen aldırış etmeyip, çözüme dönük düzeltmeler ve önlemler almayarak bu sonuçtan sorumlu olmuşlardır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize bu kötü sonuçları adeta reva görmüşlerdir.

LGS’yi ele aldığımızda; önümüzdeki süreçte, Anadolu lisesi okumak istediği için sadece üç tercih yapan fakat sınavla yerleşme imkânı bulamayan ve adresindeki okullara da kriterlerde kendisinden daha gerilerde bulunan öğrencilerin yerleştiğini gören öğrenciler bu durumu dava konusu yapabileceklerdir. Bu da binlerce dava konusuyla karşı karşıya kalınabilecek bir durumdur.

Üzülerek belirtmeliyiz ki, öğrenci ve velilerimiz büyük bir karmaşanın içerisine mahkûm edildiler. Uygulama kılavuzu yayınlandığında bu durumun kaosa sebebiyet vereceği belliydi.

Öte yandan Türk Eğitim Sen olarak, TEOG’un kaldırılması tartışmaları başladığı andan itibaren ikaz ve önerilerimizi dile getirmiş, ancak muhataplarımızdan ses alamamıştık. Son olarak 13 Nisan 2018 tarihinde yaptığımız açıklamada da bugün yaşananlara dikkat çekmiş, sınavla öğrenci alacak okullar içerisinde Anadolu liselerinin sayısının çok yetersiz olduğunu (33 ilde hiç Anadolu lisesi yoktu) ve bu durumun, akademik eğitim almak isteyen çocuklarımızı özel okullara mahkum edeceğini söylemiştik. Hatta bu kanaatimizi “Ekonomik teşvik ile özel okulları besleyen MEB yeni sınav sistemiyle özel okullara yeni bir teşvik mi getiriyor?” sorusuyla gündeme getirmiştik.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ve müsteşar Yusuf Tekin bu apaçık gerçeğe rağmen anlamsız bir ısrarla “Hiçbir öğrenci istemediği okula gitmeyecek” diyerek kamuoyunu alenen yanlış yönlendirmişlerdi.

Pazartesi günü açıklanan lise yerleştirme sonuçlarına göre, 91.687 öğrencimiz açıkta kaldı. Yüzde 5’lik-6’lık dilimdeki başarılı öğrencilerimiz açıkta kalırken, hatalı yerleştirme/tercih sistemi sayesinde daha düşük yüzdelik dilimdeki öğrenciler adrese bağlı tercihten dolayı iyi okullara yerleştiler. Açıkta kalan öğrencilerin önemli bir bölümü, sınav puanına göre tercih yapan fakat yerleşemeyen başarılı öğrencilerden oluşmaktadır.

Bu tablo kabul edilemez. Bu durumu hem öğrencilerimizin emeklerinin heba edilmesi hem de ülkemizin en büyük zenginliği olan başarılı öğrencilerimizin adeta cezalandırılması olarak görüyoruz.

Bu skandal sistemi kucağında bulan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a kolaylıklar diliyoruz. Fakat işinin kolay olmadığını da biliyoruz. Pek tabii ki, Sayın Selçuk, önümüzdeki sene sahadan aldığı izlenimler ve paydaşlarla yapılacak istişarelerle uygulanabilir bir sistemi ihdas edecektir. Ancak şu anda neresinden tutsanız elinizde kalan ve dört bir yanından sızdıran mevcut sistemi pansuman tedbirlerle olabildiğince onarmalıdır. Öncelikle şu yapılabilir; Anadolu liselerindeki sınıf kontenjanları artırılarak ve kaynakların verimli kullanılması amacıyla kapasitesinin % 50’sinin altında eğitim veren okullar birleştirilerek Anadolu lisesine dönüştürülmeli ya da bu okullarda Anadolu lisesi sınıfları açılmalıdır. Böylece başarılı olan ve akademik lise eğitimi almak isteyen öğrencilerimiz açık lise ya da özel okul mahkûmiyetinden kurtarılacaktır.

MEB öğrencilerimizin istek, kabiliyet ve kişisel hedeflerine uygun bir eğitim ortamını hazırlamakla yükümlüdür. Çocuklarımızın eğitim ihtiyaçları siyasal ya da ideolojik saiklerle değil, onların talep ve beklentileri doğrultusunda tespit edilmeli ve ona göre planlanmalıdır.

Türk Eğitim Sen olarak, çocuklarımızın hayallerinin çalınmasını, daha hayatlarının başında motivasyon ve ümitlerinin kırılmasını kabul etmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda alacağı kararları ve atacağı adımları yakinen takip ettiğimizin bilinmesini istiyoruz.

Unutulmasın ki, çocuklarımızın hayalleriyle birlikte ülkemizin geleceğini de kaybediyoruz.”

 

.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir