BES’den Cayma Hakkı İçin Başvuru Dilekçesi

BES’den Cayma Hakkı İçin Başvuru Dilekçesi

Bireysel emeklilik kanuna göre, sisteme zorunlu katılacak memurların, prime esas kazancının yüzde üçüne karşılık gelen tutar oranında Nisan 2017'den itibaran maaşından kesinti yapılacak. İki ay içinde bu işlemden cayma hakkınız bulunmaktadır.

25/08/2016 tarihli ve 29812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6740 Sayılı Bireysel  Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. maddesiyle 28/3/3001 tarih ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa eklenen "Çalışanların otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi" başlıklı Ek 2. maddesinde; "Türk vatandaşı veya 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında olup kırk beş yaşını doldurmamış olanlardan 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre çalışmaya başlayanlar, işverenin bu Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilir.'' hükmü,

''Çalışan katkı payı, çalışanın 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen prime esas kazancının yüzde üçüne karşılık gelen tutardır''. hükmü yer almaktadır. Ayrıca 17 Aralık 2016 tarihli ve 29921 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Çalışan katkı payı ve katkı payının işveren tarafından şirkete aktarılması başlıklı madde 22/F' nin (5) fıkrasında Bireysel emeklilik katkı payı kesintisinde 5510 ve 5434 sayılı Kanunun prime esas kazanç veya emeklilik keseneği ve kurum karşılığının tahsiline ilişkin hükümleri dikkate alınır. Çalışanların prime esas kazançlarını veya emeklilik keseneğini etkileyen her türlü sebep katkı payı kesintisinin hesaplanmasında dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca; 17 Aralık 2016 tarihli ve 29921 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin "Cayma hakkı" başlıklı 22. maddesi (e) bendindeki "İlgili emeklilik planına göre çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden işgünü emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile bildirilir. Çalışan, bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilir." hükmü çerçevesinde memurların Bireysel Emeklilik Sisteminden cayma hakkını hangi zamanlarda kullanabileceği belirlenmiştir.

BES, Memurlar açısından Nisan 2017'de zorunlu olacak.

Bu hükümlere göre; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kırk beş yaşını doldurmamış olan memurlar;Milli Eğitim Müdürlüklerinin Müsteşarlıkça uygun görülen şirketlerden birinin bu Kanun hükmüne göre düzenlenen emeklilik sözleşmesi kapsamında sunacağı emeklilik planına  Nisan 2017'de otomatik olarak dahil edilecektir.

Memurlar ne kadarlık bir katkı payı ödeyecek?

Bireysel emeklilik kanununa göre, 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen sisteme katılacak memurlar, prime esas kazancının yüzde üçüne karşılık gelen tutar oranında maaşından kesinti yapılacak. Bu miktarı memur maaş robotunda görmek için tıklayınız.

Bu maaş robotuna gerekli verileri girip maaşınızı bulduktan sonra, Kesintiler bölümünde

  • 5434'e tabi olanlar, Emekli Keseneğinde yer alan miktarın %3'ü kadar,
  • 5510'a tabi olanlar ise GSS ve MYO bölümünde yer alan miktarın üzerinden %3'ü kadar,

bireysel emeklilik sistemi için maaşından kesinti yapılacaktır. 

Otomatik katılımda Devlet katkısı ne kadar olacak?

Cayma hakkını kullanmayan memura Devlet katkısı sağlanacak. Bu kapsamda Devlet her bir çalışan için 1000 TL katkı verecek. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkilidir.


Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az on yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden memura, birikiminin yüzde beşi karşılığı ek Devlet katkısı ödemesi yapılır.
Memur ne zaman cayabilir? 

Otomatik katılımın yapılmasının ardından bu durum, memura posta veya e-postayla bildirilecektir. Bu bildirimin hemen akabinde de emeklilik planına dahil edilen memurlar, iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkını kullanabilecektir. 

Cayma talebi, memur tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre görev yapılan kuruma/okul müdürlüğüne veya şirkete bildirilecektir. 

Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip on iş günü içinde de ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte memura iade edilecektir.

BES'e dahil olan 2 ay içinde caymazsa bir daha çıkmaz mı?

Cayma hakkını kullanmayan memur, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen hallerde katkı payı ödemesine sadece ara verilmesini talep edebilir.

BES'e dahil olan 2 ay içinde ayrılırsa bir kaybı olur mu?

Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilir. Yani herhangi bir hak kaybı olmayacak.

Cayma talebini içeren dilekçe, görev yapılan kuruma/okul müdürlüğüne ya da ilgili Emeklilik A.Ş'ne verilebilir. Her iki kurum için de dilekçe örneği ektedir.

MEB'den bireysel emeklilik açıklaması

Okul Müdürlüğüne veya Emeklilik A.Ş'ye Verilecek Dilekçe İçin Tıklayınız

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir