Artvin Eğitim Bir-Sen Şubesi, Üniversite Çalışanlarını Nasıl Sattı?

Artvin Eğitim Bir-Sen Şubesi, Üniversite Çalışanlarını Nasıl Sattı?

toplanti_duzeniTürkiye’de ve Artvin’de hormonlu olarak büyüyen bir sendika var. 4688 sayılı yasaya göre bu yapıya zorunlu olarak sendika diyoruz. Gerçekte böyle bir vasfı bulunmuyor.

Bu yıl Memur-Sen Toplu Sözleşme görüşmelerinde, kendi tespit ettiği 1050 sorunu iki oturumda görüşüp çözdü! 2014 yılı için, işveren bütçeye 10 milyar TL koymuşken, Memur-Sen’in imzaladığı sözleşme sonucunda bütçeye yaklaşık 7 milyar TL’lik bir yük getirmiş oldu. Yani 3 milyar TL’yi masada bıraktı. Memur-Sen Heyeti, Zat-i Şahanelerine (İşveren temsilcisine öyle hitap etmişlerdi) çok cömert davrandı. Öyle bir pazarlık yaptı ki, işverenin önerdiği 3+3’ün gerisinde kaldı. Dalgınlıklarına gelmiş olacak ki, 2014 yılı için enflasyon farkını da unuttular. 

Bu yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da Artvin Çoruh Üniversitesi’nde etik dışı çeşitli metotlarla yetkiyi elinde tutmayı başaran Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen bu başarısını (?) kamu idari kurulu toplantısında gösteremedi.  İlgili mevzuat gereği Nisan ve Ekim ayları olmak üzere yılda sadece iki defa yapılan Kurum İdari Kurulu toplantısının birincisine, üniversiteyi temsil eden kamu işveren heyeti hazır olduğu halde, Eğitim Bir-Sen heyeti katılmadı. Böylece Türkiye’deki tüm memurları hükümetle pazarlık masasında ters köşeye yatıran ve hayal kırıklığına uğratan “Becerikli (?) Konfederasyon Memur-Sen”, kendisine bağlı Eğitim Bir-Sen’in Artvin Şubesi vasıtasıyla da üniversite çalışanlarına zarar vermeyi başardı.

Toplantı yapılmadığı kamuoyundan ustalıkla saklanıyordu. Peki nasıl ortaya çıktı?

Artvin Çoruh Üniversitesi’nin içinde etkin konumlarda görev yapan bürokratlara da sözünü geçiren Eğitim Bir-Sen, üniversitedeki bu ayıbını ustalıkla sakladı. Toplantının yapılmadığı dillendirilmedi. Hiç kimse de Nisan ayında yapılması gereken bu önemli toplantının yapılmadığını fark edemedi. Ancak bu ihmal ve savsaklama Türk Eğitim-Sen Şube yönetiminin gözünden kaçmadı.  Memurun haklarını her ortam ve şartlarda savunmayı kendisine görev bilmiş Türk Eğitim-Sen Artvin Şubesi yönetimi, Ekim ayı kurum idari kurul toplantıları yaklaşırken 2013 yılı Nisan ayındaki kurum idari kurulu toplantı tutanaklarını ve kararları inceleme gereği duydu. Ancak Artvin Çoruh Üniversitesi’nde yapılan kurum idari kurul toplantı tutanağının dosyada olmadığı görüldü. Sonrasında, 11 Eylül 2013 tarihinde Artvin Çoruh Üniversitesi’ne Türk Eğitim-Sen Artvin Şubesi tarafından resmi bir yazı ile Nisan ayında yapılması gereken Kurum İdari Kurul toplantısına ilişkin tutanaklar ve kararlar istendi. Ancak Üniversitenin Genel Sekreterliği tarafından verilen 20.09.2013 tarih ve 1992 sayılı cevap acı gerçeği gün yüzüne çıkarıyordu. Eğitim Bir-Sen Artvin Şubesi Nisan ayında yapılan toplantıya katılmamıştı. Üstelik toplantıya özrü kabahatinden beter bir gerekçe ile katılmamıştı; “yönetim değişikliği gerekçesi ve toplantının yapılacağı nisan ayında adı geçen sendikaca yönetim kurulu görevlendirmesinin olmaması…”  Malum sendikanın mevki-makam, müdürlükle ilgili işlerinin yoğunluğundan dense anlayacağız. Ama yönetimdeki değişikliklerin toplantıya engel olmadığı kesin..

Kurum İdari Kurul Toplantısı Neden önemlidir, Toplantıda Neler Görüşülür?

İlgili mevzuata göre bu toplantılarda;

* Kurum İdari Kurulu, kurum düzeyinde kamu görevlilerinin işyeri çalışma koşulları ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanması konularında üst yöneticiye görüş bildirilmekte,

* Kurum İdari Kurullarında kurumsal nitelik taşımayan, kurum içi karar ve uygulamalarla çözülme imkanı bulunmayan sorun ve konularla ilgili olarak tavsiye niteliğinde kararlar alınmaktadır.

Görüldüğü gibi, Kurum İdari Kurulu, kurum düzeyinde kamu görevlilerinin işyeri çalışma koşulları ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanması konularında üst yöneticiye görüş bildiren bir görevi yerine getirmektedir.  Buna ilave olarak Kurum İdari Kurullarında kurumsal nitelik taşımayan, kurum içi karar ve uygulamalarla çözülme imkanı bulunmayan sorun ve konularla ilgili olarak ancak tavsiye niteliğinde kararlar alınabilir. 

Üniversite personelinin kurum idaresine taleplerini resmi olarak iletebildiği en etkin kurulun oluşturulmaması ve yılda sadece iki defa yapılan toplantının ilkinin gerçekleştirilmemesi hiç de küçümsenmeyecek bir vebal ortaya çıkarmıştır.  Yine ilgili yönetmelikte 14. Maddenin 7. fıkrasına dikkat edilirse  “Sendikalar, Kurula katılacak temsilci sayısı kadar yedek temsilci belirler. Asıl üyenin katılamadığı toplantılara yedek üye iştirak eder.” şeklinde bariz bir hüküm olduğu görülecektir. Yani Eğitim Bir-Sen Artvin Şubesi’nin yönetimini oluşturamaması kurula katılacak temsilcilerin seçiminde geçerli bir mazeret kabul edilemez. Dolayısıyla bu ihmal ile hem üniversite çalışanlarını mağdur etmiştir, hem de çalışma hayatını düzenleyen bir yönetmeliğin açık bir hükmünü ihlal edilmiştir.

Konuyu eğitim çalışanlarının sağduyusuna havale ediyoruz.

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir